سیستم دزدگیر اماکن چیست؟

سیستم دزدگیر اماکن چگونه کار می کند

از دیرباز تاکنون در میان تمامی احتیاجات بشر نیاز به تامین امنیت همواره یک نیاز اساسی بوده است. تامین امنیت منزل ، ویلا ، محل کار ، انبار ، کارخانه و…. در برابرسرقت  و تعرض همیشه یکی از ضرورت ها بوده و هست.

یکی از راهکارهایی که طی دهه های گذشته برای این منظور مورد توجه قرار گرفته است استفاده از سیستم های اعلام سرقت یا همان سیستم دزدگیر اماکن است. دزدگیرهای اماکن در ابتدایی ترین اشکال آن با تولید صدا از طریق آژیر، حضور فرد بیگانه و تعرض به مکان را هشدار می دادند. امروزه با پیشرفت چشمگیر دانش الکترونیک دزدگیرها هم پیشرفت های اساسی داشته اند.

 

سیستم های اعلام سرقت

مکانیزم کلی تمامی سیستم های اعلام سرقت به این شکل است که پس از آن که سنسورهای متصل به دستگاه تحریک شد ، آژیر به صدا درمیاید و دستگاه شروع به ارسال پیامک و برقراری تماس با کاربران دستگاه ویا ایستگاه پلیس می کند تا خطر پیش آمده را گزارش کند.

سیستم های اعلام سرقت دارای انواع مختلفی است که از جمله آن میتوان سیستم های دارای تلفن کننده خط ثابت ، دارای تلفن کننده سیم کارتی ، سیستم های با امکان اتصال تلفن کننده مجزا ، سیستم های دارای کیپد جداگانه و سیستم های دارای کیپد بر روی خود دستگاه نام برد. سیستم دزدگیر اماکن بر حسب نوع اتصال سنسورها به دو دسته سیستم های باسیم و بی سیم تقسیم بندی می شوند.

به سیستم هایی که اتصال اجزای آن (سنسورها، آژیرها و …) به کنترل پنل از طریق سیم است سیستم های باسیم و به سیستم هایی که اتصال اجزای آن از طریق بی سیم است، سیستم های بی سیم یا وایرلس (wireless) می گویند.

 

اجزای تشکیل دهنده سیستم های اعلام سرقت:

سیستم های اعلام سرقت دارای سه جزء اصلی هستند که شامل دستگاه مرکزی ، سنسورها و آژیر هستند. در هنگام بروز حادثه ابتدا سنسورها خطر را تشخیص داده و سیگنالی برای دستگاه مرکزی ارسال می کنند و سپس آژیرها به صدا درمی آیند و اعلام هشدار می کنند. در ادامه به شرح هر یک می پردازیم.

دستگاه مرکزی

دستگاه مرکزی اعلام سرقت شامل کنترل پنل (برد اصلی) ، تلفن کننده و کیپد می باشد. دستگاه های اعلام سرقت انواع مختلفی دارند، اجزایی که نام بردیم می توانند هرسه داخل یک باکس باشند. در برخی دیگر کنترل پنل ، کیپد و تلفن کننده در باکس های جداگانه بوده و از طریق سیم به یکدیگر مرتبط می شوند. در ادامه به شرح هریک از اجزای دستگاه مرکزی می پردازیم.

 

کنترل پنل

کنترل پنل: جزء اصلی تمامی سیستم های اعلام سرقت کنترل پنل است. درسیستم های دارای کیپد مجزا، کنترل پنل در یک باکس جداگانه قرار دارد و در برخی سیستم ها به همراه تلفن کننده و کیپد در یک باکس هستند. کنترل پنل یک برد مرکزی است که تمامی اتصالات به آن وارد می شود. تمامی زون ها ، خروجی های رله ، برد مربوط به ریموت کنترل، فیوزها و… همگی بر روی برد کنترل پنل قرار دارند. کیپد و تلفن کننده از طریق سیم ، ریموت های بی سیم ، سنسورها و آژیرها میتوانند هم به شکل باسیم و هم بی سیم  به کنترل پنل متصل شوند.

 

تلفن کننده

تلفن کننده: این واحد از سیستم به هنگام تحریک سنسورها برحسب نوع دستگاه شروع به ارسال پیامک و برقراری تماس از طریق سیم کارت یا خط تلفن با کاربران دستگاه می کند. در برخی دستگاه های اعلام سرقت تلفن کننده ها باید به صورت جداگانه خریدار شده و به سیستم وصل شوند اما در برخی دیگر این واحد به همراه کنترل پنل در یک باکس قرار می گیرد.

تلفن کننده ها انواع مختلفی دارند:

  • تلفن کننده خط ثابت
  • تلفن کننده های سیم کارتی و خط ثابت

تلفن کننده های خط ثابت در هنگام فعال شدن آلارم فقط می توانند از طریق خط تلفن شهری با کاربر تماس بگیرند. همچنین کاربر می تواند تنها تنظیمات ساده ای همچون فعال و غیرفعال کردن دستگاه را از طریق تماس با دستگاه انجام دهد.

در تلفن کننده های سیم کارتی دستگاه به هنگام تحریک ابتدا از طریق پیامک، هشدار و محدوده مورد تعرض قرار گرفته را اعلام می کند و سپس شروع به تماس با کاربران می نماید.

ممکن است کسانی که قصد دستبرد به مکانی را داشته باشند، از دستگاه های تضعیف کننده سیگنال آنتن استفاده کنند تا ارتباط دستگاه با کاربران دچار اختلال شود. برای جلوگیری از این مورد در تنظیمات تلفن کننده گزینه Jamming وجود دارد. با روشن کردن این حالت اگر دستگاه تشخیص دهد سیگنال آنتن  در حال تضعیف است یک پیامک هشدار برای کاربر دستگاه ارسال می کند.

در دستگاه های دارای تلفن کننده سیمکارتی تنظیمات بسیاری از جمله فعال و غیر فعال کردن دستگاه، تغییر رمز دستگاه، باز و بسته کردن خروجی ها ، غیر فعال کردن زون های اضافی و … را اعمال نمود.

 

کیپد

کیپد: کیپد یا صفحه کلید رابط بین کاربر و کنترل پنل است. از طریق کیپد کاربر می تواند تمامی تنظیمات دلخواه را روی دستگاه اعمال کند.

در برخی دستگاه ها به همراه کنترل پنل در یک باکس هستند. در برخی دیگر کیپد به صورت باکسی جداگانه است که در ورودی منازل و یا درجایی که کاربر به سهولت دسترسی دارد نصب می شود.

سنسورها:

سنسورها همانند چشم برای سیستم های اعلان سرقت عمل می کنند زیرا هنگامی که خطری رخ دهد آن ها هستند که در ابتدا آن را تشخیص می دهند. سنسورها از طریق سیم یا وایرلس به زون های روی کنترل پنل وصل می شوند و به محض تشخیص خطر سیگنالی برای دستگاه مرکزی ارسال می کنند.

به هر دستگاه می توان تعداد مشخصی سنسور اضافه کرد. در دفترچه راهنمای هر دستگاه تعداد سنسورهای بی سیم و با سیم که به دستگاه می توان اضافه کرد آمده است.

در ادامه به شرح تکنولوژی ساخت سنسورها می پردازیم و انواع پرکاربرد آنها را معرفی می کنیم.

انواع سنسورها براساس تکنولوژی ساخت

مهم ترین و اصلی ترین آن ها سنسورها هستند. سنسورها براساس تکنولوژی ساخت چندین دسته اند که مهمترین آنها عبارتند:

  1. Passive Infrared Sensors (PIR)
  2. Microwave Sensors
  3. Dual Sensors

 

  1. سنسورهای پی آی آر : (PIR)

یکی از پرکاربردترین انواع سنسورها، سنسورهای PIR هستند که براساس مادون قرمز کار می کنند. اساس عملکرد آنها به این صورت است که امواج مادون قرمز ساطع شده از انسان و حیوان را دریافت کرده و تحریک آن فعال می شود. در برخی مدل های این سنسور برای اجتناب از بروز آلارم اشتباه تکنولوژی را به کارگرفته اند که برای موجوداتی با وزن پایین مانند سگ و گربه سنسور تحریک نشود که به چشم های وزنی یا پت معروف هستند.

  1. سنسورهای مایکروویو :

دسته دوم امواج مایکروویو را به کار می گیرند. این سنسورها به صورت پیوسته موج مایکروویو ارسال می کنند که به اشیاء اصابت کرده و سپس به سنسور برمی گردند. سنسور موج برگشتی را اندازه می گیرد و متوجه می شود هر شیء در چه فاصله ای قراردارد؛ اگر جابجایی رخ دهد بلافاصله سنسور حرکت را تشخیص داده و تحریک آن فعال می شود.

  1. سنسور های dual sensor :

دسته سوم، تکنولوژی PIR و مایکروویو را همزمان به کار می گیرد. مزیت این سنسورها این است که برای فعال شدن آلارم لازم است که هر دو حرکت را تشخیص دهند که سبب می شود از بروز آلارم خطا جلوگیری شود.

انواع سنسورها بر اساس کارکرد:

در ادامه تعدادی از پرکاربردترین سنسورها را معرفی می کنیم:

  • چشمی های دزدگیر سیمی: این سنسورها از طریق سیم به پنل مرکزی سیستم اعلام سرقت وصل می شود. میتوانند خروجی های NO(Normally Open) ویا NC(Normally Close) داشته باشند، عمدتا NC هستند و به این شیوه عمل می کنند که با تحریک سنسور کنتاکت بسته آنها باز شده و موجب آلارم می شود. این چشمی ها محدوده خاصی را که معمولا در کاتالوگ آنها آمده را پوشش می دهند و مناسب استفاده در محیط های داخلی هستند.

 

چشمی های دزدگیر بی سیم: این چشمی ها همانند چشمی های سیمی هستند با این تفاوت که به صورت بی سیم به کنترل پنل وصل می شوند. در هنگام خرید این سنسورها باید به این نکته توجه داشت که فرکانس آن با فرکانس دستگاه دزدگیر یکی باشد.

 

مگنت ها: مگنت ها هم مانند چشمی ها انواع باسیم و بی سیم دارند. عمدتا برای حفاظت درها و پنجره ها به کار می روند. دارای یک کنتاکت NC هستند که با بازشدن درب یا پنجره کنتاکت باز شده و ازطریق سیم یا وایرلس یک سیگنال برای کنترل پنل ارسال کرده و آلارم فعال می شود.

  • سنسورهای لرزشی یا شوک سنسور: این سنسورها که معمولا روی درب ها و پنجره ها و سطوح شیشه ای نصب می شوند زمانی که ضربه و یا موجی از حرکت که می تواند ناشی از شکستن شیشه باشد را دریافت کنند برای دستگاه مرکزی سیگنال فرستاده و سبب فعال شدن آلارم شود. این سنسورها هم، نوع باسیم و بی سیم دارند.

  • پدال ها: برخلاف سایر سنسورها که توسط متعرضین فعال می شوند پدال ها معمولا توسط کاربران فعال می شوند. پدال ها به زون 24 ساعته وصل می شوند، کاربرد اصلی این سنسورها برای زمانی است که سیستم اعلام سرقت درحالت غیرفعال قرار دارد. در بانک ها، فروشگاه ها ، طلافروشی ها، صرافی ها و حتی منازل که در طول روز افراد در آنجا مشغول فعالیت هستند و دستگاه اعلام سرقت غیرفعال است و ممکن است مورد هجوم دزد قرار گیرد. در این زمان کاربر با فشردن پدال آژیر خطر را فعال می کند. مکانیزم عملکرد آنها به این صورت هست که دارای یک کنتاکت NO هستند که با فشردن بسته شده و برای کنترل پنل به صورت سیمی یا بی سیم سیگنال می فرستد.
  • آشکارساز دود: این سنسورها دود را دنبال می کنند. دو نوع از پرکاربردترین این سنسورها بر اساس نوع عملکرد سنسورهای فتوالکتریک و سنسورهای یونیزه هستند. در سنسورهای فتوالکتریک یک باریکه نور یا لیزر وجود دارد و هنگام دود این نور قطع شده و دتکتور سیگنال آلارم می فرستد. عملکرد دتکتورهای یونیزه به این صورت است که با یونیزه کردن هوای داخل محفظه دتکتور باعث تولید جریان الکتریکی می شوند و هنگامی که دود وارد این محفظه شد این جریان کاهش یافته و سیگنال آلارم ارسال می کند.

 

  • بیم دتکتورها و حصارهای مادون قرمز(بیم های فنسی): این نوع دتکتورها برای محافظت در مکان های باز طراحی شده اند و در برابر گرد و غبار ، باران و شرایط دمایی مختلف مقاوم هستند. دارای یک فرستنده و گیرنده هستند. فرستنده به طور مداوم یک موج مادون قرمز برای گیرنده می فرستد، زمانی که این باریکه توسط مهاجمین قطع شود سیگنال آلارم ارسال می کند. این نوع دتکتورها انواع مختلفی دارند. بیم دتکتورها دارای محدوده پوشش دهی کمتر از 20 متر و محدوده پوشش دهی بین 60 تا 200 متر هستند. این نوع دتکتورها در انواع تک بیم ، دو بیم ، سه بیم و چهار بیم موجود می باشند. بیم دتکتورها معمولا ارتفاع کمی را بین 10 تا 30 سانتی متر بر حسب تعداد بیم هایی که تولید می کنند پوشش می دهند (هرچه تعداد بیم بیشتر باشد ارتفاع نیز افزایش می یابد). حصارهای مادون قرمز که به نام بیم های فنسی هم شناخته می شوند، نسبت به بیم دتکتورها ارتفاع بیشتری را پوشش می دهند. ارتفاع آن ها بین 60 سانتی متر تا 1 متر است و دارای انواع 4 بیم و 6 بیم هستند.

آژیرها:

دسته دیگر از تجهیزات که برای راه اندازی سیستم های اعلام سرقت ضروری است هشدار دهنده ها و یا همان آژیرها هستند. آژیرها وظیفه اعلان خطر به شکل صوتی را برعهده دارند. در ساختار آژیرها از مدارات الکترونیکی برای تولید صدا استفاده می شود. به صورت کلی آژیرها از سه قسمت اصلی تشکیل می شوند:

  • اسیلاتور: منبع تولید فرکانس است.
  • تقویت کننده (آمپلی فایر): فرکانس تولید شده توسط اسیلاتور در اینجا تقویت می شود. تقویت کننده می تواند دارای چندین طبقه باشد.
  • بلندگو: صدای تقویت شده توسط آمپلی فایر از بلندگو پخش می شود.

(واحد سنجش قدرت آژیر ها دسی بل است.)

انواع آژیرها

آژیرها دارای انواع مختلفی هستند:

  • پیزو: آژیر تک صدا با صدای کم و حجم کوچک است که برای اطلاع رسانی در داخل ساختمان ها نصب می شود.
  • سیرن: تک صدا و با صدای بلند است که برای اطلاع رسانی در داخل محوطه و خارج ساختمان نصب می گردد.
  • بلندگو: دارای صداهای متفاوتی هستند و مناسب نصب در محیط های بیرونی می باشند. این آژیر ها چون صفحه دیافراگم ندارند پس رعایت پلاریته مثبت و منفی جهت نصب برای آنها اهمیتی ندارد. معمولاً درون یک کاور فلزی که دارای شیارهایی برای خروج صدا است قرار می گیرند تا در برابر باد و گرد و غبار و باران محافظت شوند.

ابزارهای مدیریت سیستم های اعلام سرقت:

در سیستم های اعلام سرقت به لحاظ امنیتی باید دستگاه مرکزی در جایی دور از دسترس و پنهان از دید افراد ناشناس باشد به همین علت ممکن است معمولا در جایی قرار گیرد که به آسانی نتوان به آن دسترسی داشت. به همین منظور ابزاری برای کنترل از راه دور سیستم ها و پیاده کردن تنظیمات دلخواه برروی دستگاه مرکزی ساخته شده اند.

در ادامه برخی ابزار کنترل و مدیریت سیستم های اعلام سرقت را بیان می کنیم:

ریموت کنترل:

ساده ترین و در دسترس ترین وسیله برای فعال و غیرفعال کردن دستگاه هستند. معمولا به هردستگاه تا 8 ریموت اضافه می شود که این امکان را فراهم می کند تا 8 کاربر بتوانند دستگاه را کنترل کنند. مدیر سیستم به راحتی می تواند از طریق کیپد و یا نرم افزار دستگاه دزدگیر در صورت وجود، دسترسی هر کاربری را قطع کند. ریموت ها می توانند بردهای مختلفی داشته باشند. در هنگام تهیه ریموت کنترل برای دستگاه باید به فرکانس آن توجه داشت که حتما با فرکانس دستگاه یکی باشد. دستگاه های موجود در بازار معمولا دارای فرکانس 315 هرتز هستند.

نرم افزار موبایل:

یکی دیگر از ابزاری که امروزه در ارتباط با سیستم های اعلام سرقت بسیار پرکاربرد است ، نرم افزارهای دزدگیر هستند. امروزه با فراگیر شدن گوشی های هوشمند، دیگر این گوشی ها جزیی جدایی ناپذیر از زندگی هستند. با نصب اپلیکیشن های دزدگیر برروی گوشی به راحتی می توانید از هر کجا و هر فاصله ای دستگاه خود را کنترل کنید. تنظیماتی همچون فعال و غیرفعال ونیمه فعال کردن دستگاه، باز و بسته کردن رله ها، تنظیم خروجی ها به صورت دائمی یا لحظه ای، حذف زون های اضافی، غیر فعال کردن بلندگوی خارجی ،گزارش گیری، کنترل و شارژکردن سیمکارت دستگاه را به آسانی انجام دهید.

همچنین مدیر سیستم از طریق نرم افزار می تواند سطح دسترسی دیگر کاربران را مشخص کند و دسترسی آنها برای کنترل دستگاه و دریافت گزارش ها را محدود کند.

ممکن است شما چندین دزدگیر در محل های مختلف نصب داشته باشید و بخواهید همزمان آنها را کنترل کنید. نرم افزار های اعلام سرقت برروی گوشی بهترین ابزار هستند. با وارد کردن محل ها به آسانی هر زمان که خواستید هر مکانی را کنترل کنید.

تا اینجا به طور خلاصه انواع سیستم های اعلام سرقت ، اجزای تشکیل دهنده آن ها و عملکرد آن هارا بررسی کردیم.

ما دراین مجموعه تلاش کرده ایم با بهره گیری از متخصصان و کارشناسان وبه کارگیری آخرین پیشرفت های علم الکترونیک مجموعه متنوعی از سیستم های اعلام سرقت و تجهیزات جانبی را برای شما فراهم کنیم. همچنین با تیم پشتیبانی فنی قوی آرامش خاطر را برای شما فراهم کنیم. شما میتوانید با توجه به موقعیت و وضعیت مکان موردنطرتان و با مشاوره با کارشناسان مناسب ترین سیستم اعلام سرقت را انتخاب کنید.